Rieten dak

Rieten dak vernieuwen op bestaande woning

Een rieten dak geeft tegenwoordig niet alleen bescherming maar geeft uw pand ook een exclusief gezicht. Riet is een eeuwenoude vorm van dakbekleding. Werd vroeger riet en stro gebruikt als dakbedekking omdat het goedkoop was, tegenwoordig wordt riet vooral gekozen vanwege zijn luxe, landelijke en warme uitstraling. Is uw pand een modern huis, een stadsvilla, boerderij of een schuur, riet past in elke omgeving.

Een rieten dak kan onder de meest gunstige omstandigheden wel tachtig jaar oud worden.
Diverse factoren hebben invloed op de levensduur van uw rieten dak. Onder andere de omgeving van het huis, de hellingshoek waaronder het rieten dak gebonden is, de lengte van het dakschild, de dikte van het aangebrachte riet, de kwaliteit van de onder constructie en het soort riet wat is gebruikt.

  • Omgeving: De aanwezigheid van bomen en struiken dichtbij u rieten dak is een belemmering voor het droogwaaien van het dak. Indien uw rieten dak te lang vochtig blijft is het vatbaar voor schimmels.
  • Zonlicht: Zonlicht is gunstig voor het opdrogen van uw rieten dak. Teveel zonlicht daarentegen zal zorgen voor de afbraak van riet. Op de zijde met het minste zonlicht zal het snelste alg- en mosvorming ontstaan. Algen en mossen sluiten uw dak af waardoor het langer vochtig blijft.
  • Hellingshoek: Hoe steiler het dak is des te sneller loopt het water van uw rieten dak af. Hierdoor krijgt het water zo min mogelijk kans om in het riet te zakken.
  • Kwaliteit van de onderconstructie: Hoe egaler de onderconstructie onder uw rieten dak des te makkelijker zal het water afvloeien. Tevens is het belangrijk dat er met het aanbrengen van een onderconstructie rekening mee wordt gehouden dat het rieten dak kan ventileren.
  • Soort riet: Er zijn veel verschillende soorten riet waarvan de levensduur verschillend is. Rietdekkersbedrijf E. Eiland informeert u graag over de diverse soorten en de verschillen.

Het riet op uw rieten dak kan op twee verschillende manieren bevestigt worden:
Traditionele open constructie
Dit is een manier van rietdekken die al eeuwen wordt toegepast. Bij deze methode wordt het riet aan rietlatten verbonden met als resultaat dat het riet van binnenuit zichtbaar is. Naast de voordelen van een lichte constructie en optimale ventilatie zijn er ook nadelen. Zoals veel energieverlies, hoger brandgevaar (wat betekent een duurdere opstal- en inboedelverzekering) en dat het binnenshuis bijna niet stofvrij te krijgen is.

Gesloten constructie (het schroefdak)
De meest toegepaste techniek van tegenwoordig is de gesloten constructie. Hierbij wordt het riet met schroeven bevestigd aan een dichte ondergrond (isolatieplaten). Voordeel hiervan is dat uw huis beter geïsoleerd is, u hebt een keurige afwerking van binnenuit (geen stof en tocht). Tevens werken de isolatieplaten brandvertragend. Wanneer u uw rieten dak laat onderschieten met brandvertragende platen kunt u uw rieten dak verzekeren als pannendak. Dit scheelt vaak een paar honderd euro op jaarbasis in uw verzekeringspremie. Nadeel van een gesloten constructie is dat het riet weinig zuurstof krijgt aan de onderkant. Uw rieten dak kan minder goed ventileren, dit verkort de levensduur.

Wilt u meer informatie over de verschillende constructies van een rieten dak of factoren die invloed hebben op de levensduur van uw dak, neem dan geheel vrijblijvend contact op met rietdekkersbedrijf E. Eiland en wij zullen u verder helpen.

rieten dak vervangen epe 9    rieten dak vervangen epe 4 
     
 rieten dak vervangen epe 3    rieten dak vervangen epe 5

 

 

 


 

 

 

OFFERTE AANVRAGEN

Wenst u meer informatie over onze diensten of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

OFFERTE AANVRAGEN